Jaguáři vyskočili z karantény

V první polovině roku 2020, konkrétně na začátku března, se život nejen v České republice, ale i ve světě na čas téměř zastavil. Svět zasáhla epidemie nového typu koronaviru a uzavřela lidi nejen za hranicemi jejich zemí, ale často i za prahem jejich obydlí. Vše ovládl strach z né úplně probádané respirační nemoci a životy všech se musely přizpůsobit různým opatřením a nařízením. Uzavřelo a zrušilo se téměř vše. A samozřejmě to zasáhlo i náš sport, Powerchair Hockey.

Poslední akce, kterou jsme ještě těsně „stihli“, bylo třetí ligové kolo, které se konalo 7. března. Náš tým Jaguars A toto kolo vyhrál a stal se tak předčasným vítězem základní části ligové sezóny 2019/20. Jenže… Pak přišlo vyhlášení nouzového stavu a zákaz hromadných, a tedy i sportovních, akcí. Situace se dlouhodobě nelepšila a brzy bylo jasné, že čtvrté kolo se neuskuteční – v Česku ani na Slovensku to nebylo možné. Poslední nadějí bylo odehrát alespoň Play-off v nejzazším termínu 6. června. Jenže slovenský tým Bluesky Butterflies nedostal povolení přijet do Prahy. A tak bylo rozhodnuto – jediným regulérním řešením bylo celý ligový ročník 2019/20 anulovat, a Mistra ČR letos prostě vůbec nevyhlašovat.

Jelikož situace v České republice už umožňovala za určitých podmínek uspořádání turnaje, Česká federace PH využila původní termín i formát akce a uspořádala alespoň přátelský neligový turnaj Playoff COVID Powerchair Hockey 2020, kterého se mohly zúčastnit všechny české týmy. Všichni hráči byli za tuto možnost rádi, protože nucená pauza trvající tři měsíce byla opravdu dlouhá a florbal všem chyběl.

Turnaj se tedy uskutečnil 6. června ve Sportovní hale na Třebešíně. Sportovní den zahájily dva semifinálové zápasy. V prvním zápase proti sobě nastoupil první a čtvrtý tým z tabulky po základní soutěžní části anulované ligové soutěže – tedy Jaguars A a Jaguars B. Tým Jaguárů přijel na tento turnaj oslabený – Markétu vyřadily potíže se zády, Kristýna byla v lázních a aby toho nebylo málo, Lukáš měl problém s baterkami. Oba naše týmy tak ve vzájemném utkání hrály jen ve čtyřech hráčích. Klouzavým hráčem, který měl střídáním podpořit tým Jaguars B, byl pro tento kolo Standa. Tentokrát byl ale v „béčku“ na „plný úvazek“ a nezvykle tak nastoupil proti týmu A. Jelikož v ostatních zápasech hrál i za tým A, doslova se na turnaji nezastavil. Z Radima se stal pro tento turnaj brankář týmu Jaguars B, což byla pro něho také zcela nová role, které se ale zhostil velmi dobře.

První utkání začalo, a i přes šance se dlouho hrálo bezbrankově. Přece jen, byla to pro nás všechny poněkud nezvyklá herní situace a sestava. V sedmé minutě ale skóre otevřel Standa za Jaguars B, načež Denis s asistencí Ivy za 10 sekund vyrovnal. V osmé minutě Denis zvýšil na 2:1, ale 12. minuta byla gólově bohatá, když nejprve vyrovnal Jirka (asistence Standa), pak se nešťastným odrazem a vlastním gólem „áčka“ Jaguars B dostali do vedení 3:2, ale na 3:3 stihl ještě srovnat Denis (asistence Iva). Jenže pak nastoupil Jirka a dvěma góly zvýšil na 5:3 (asistence Standa) pro Jaguars B, a to bylo také konečné skóre prvního poločasu. Druhý poločas zahájil už po 15. vteřinách opět Jirka (asistence Standa) a zvýšil už na 6:3. S Jaguars A to nevypadalo moc dobře, ale pak přišly dva góly – Denis (16:16, asistence Honza) a Honza (18:32, asistence Jarda). 6:5. Situaci pro tým B uklidnil Standa gólem na 7:5 (21:07), ale Denis v čase 23:30 opět dotáhl nadějný jednogólový rozdíl. Jenže Standa přidal další gól (25:11). 8:6. Asi aby to bylo spravedlivé, vlastní gól pomohl i týmu A – 8:7 (26:45). Standa však opět zařídil dvoubrankový rozdíl – 9:7 (27:36). Zhruba minutu před koncem snížil Honza na 9:8. Jenže jedenáct sekund před koncem rozhodli Standa s Jirkou, že tým Jaguars B vyhraje nad „áčkem“ 10:8 a postoupí tak do bojů o první místo.

Druhé semifinále bylo také vyrovnané a vyhrál ho tým SK Indians Plzeň, když porazil tým New Cavaliers Praha 5:4. O dalším vývoji turnaje tak bylo rozhodnuto – tým Jaguars A čekaly zápasy o třetí místo s týmem New Cavaliers Praha a tým Jaguars B čekalo finále s týmem SK Indians Plzeň. V této části turnaje se hrálo na dva vítězné zápasy.

Nejprve začal první zápas o třetí místo mezi Jaguars A a New Cavaliers. Jaguáři zápas od samého začátku kontrolovali a soupeře v podstatě téměř nepustili na vlastní polovinu hřiště. Kavalíři se dostali jen k několika střeleckým šancím, avšak ani jednu nedokázali proměnit v gól. První poločas tak skončil 6:0. Všechny góly nastřílel Standa (dvě Denisovy asistence). Druhý poločas měl dost podobný průběh a Kavalíři prostě nenašli způsob, jak projit přes naší skvěle fungující obranu, ani jak zastavit náš útok. Přidali jsme dalších pět gólů (16:27 Honza, asistence Standa; 18:59 a 29:57 Standa; 23:50 a 26:10 Denis, asistence Standa). První zápas tak vyhráli Jaguars A 11:0. Jelikož se hrálo na dva vítězné zápasy, čekal nás ještě druhý zápas s Kavalíry. Ani ten ale nepřinesl žádný zvrat. První poločas skončil dost podobně – 6:1 pro Jaguars A. Soupeři se přeci jen podařilo ve zmatku na našem brankovišti dát v čase 14:32 gól. Jenže to už jsme vedli 6:0 po trefách Standy (0:47, 1:41 asistence Honza, 11:41 asistence Denis a 14:19), Honzy (0:23) a Denise (3:46). Ani ve druhém poločase Kavalíři nedokázali naši hru jakkoliv rozložit a další branku nepřidali. Na druhé straně Standa přidal hned tři (15:12 asistence Jarda, 22:02 a 28:52 obě asistence Denis), Honza dvě (28:32 a 29:40) a Denis (23:12). Jaguars tak vyhráli i druhý zápas o třetí místo (12:1) a získali bronzový turnajový pohár.

Finálové zápasy mezi týmy Jaguars B a SK Indians měly trochu napínavější průběh. První z nich skórově otevřel Jirka už v čase 0:21. A pak se dlouhých 10 minut hrálo bez branek na obou stranách. Hra se přelévala po hřišti, ale většinu času byl míček pod kontrolou Jaguárů. Šance byly na obou stranách, ale ani jeden z týmů je nedokázal proměnit. Až v čase 10:12 se Janu Vaňkovi podařilo prolomit obranu a srovnal na 1:1. V čase 13:15 pak stejný hráč využil chyby v jaguárské obraně a zvýšil na 2:1. A toto skóre se do konce prvního poločasu už nezměnilo. Druhý poločas začali Indiáni aktivněji a v čase 18:53 si přičetli další gól, i když ze záznamu je přinejmenším sporné, zda měl být platný, jelikož míček byl nejspíš ještě za brankovou čarou. Nicméně skóre bylo 3:1. To Jaguáry probudilo a v čase 18:56 se trefil Jirka po asistenci Standy. V čase 19:25 Standa srovnal na 3:3, když prokličkoval sám indiánskou obranou jako mezi kužely. O 20 sekund později navíc podobným způsobem Standa zvýšil na 4:3. V čase 20:31 využili Jaguars B zmatek na indiánském brankovišti. Jirka vybojoval míč a Standa zakončil. 5:3. V čase 22:10 Indiáni Jaguárům pomohli vlastním gólem. 6:3. V čase 22:35 byla Jaguárům odpískaná hra v brankovišti, ale Michal Enge trestné střílení neproměnil. Naopak v čase 24:18 Jirka s asistencí Standy zvýšil na 7:3. V čase 28:01 se po kombinaci za Indiány trefil Jan Kubový, ale na 8:4 zvýšil o 11 sekund později Standa. Poslední minuty patřily Indiánům, když dokázali využít chyby v obraně dané ztrátou koncentrace Jaguárů. V čase 28:33 a 29:38 stáhl na konečných 8:6 pro Jaguars B Jan Vaněk. První finálový zápas tak Jaguáří „béčko“ zvládlo.

Druhý finálový, a Jaguáři doufali, že i poslední zápas dne, rozehráli Jaguars B proti Indiánům lépe. Vedli už 4:0 než se Indiánům podařilo vstřelit svou první branku v čase 11:35. Za Jaguáry se trefil Standa (2:30 asistence Lukáš), a pak se třikrát trefil Lukáš (2:42, 4:19 asistence Jirka a 6:22 asistence Jirka). 4:1. V čase 13:27 se trefil Standa a 5:1 bylo i skóre po prvním poločasu. V druhém poločase už se začala projevovat únava týmu Jaguars, který odehrál celý turnaj bez střídání. Přesto to byli právě Jaguáři, kteří v čase 16:00 zvýšili už na 6:1. Pak ale Jaguáři polevili a Indiáni využili chyb v obraně. Podařilo se jim stáhnout na 6:4. Jaguars B ale nechtěli o svůj senzační výsledek na tomto turnaji přijít a vyškrábali ze sebe poslední zbytky energie. Indiány už k ničemu nepustili a kontrolovali míč. V čase 28:51 se navíc po přihrávce Standy trefil Jirka a v poslední minutě stihl přidat ještě dva góly (29:15 a 29:42). Jaguars B tak vyhráli jednoznačně i druhý finálový zápas. 9:4.

Náš tým Jaguars B tak vyhrál titul pro vítěze přátelského turnaje Playoff COVID Powerchair Hockey 2020. Na druhém místě skončil tým SK Indians Plzeň. Tým Jaguars A se tentokráte umístil na místě třetím před čtvrtými New Cavaliers.

Děkujeme naší trenérce, že se nám věnuje a oba týmy se pod jejím vedením stále zlepšují. Děkujeme i všem našim asistentům, pomocníkům a fanouškům, kteří nás vytrvale podporují. Bez vás všech by to nešlo.

Jsme rádi, že jsme se mohli vrátit na palubovku a už teď se těšíme na zahájení nové sezóny 2020/2021 v říjnu.